vineri, 17 iunie 2011

Starile emotionale

        O anumita stare arata felul nostru de a fi la un moment dat, este rezultatul fiziologiei, al gandirii si al emotiilor noastre, dar este cu mult mai mult decat suma partilor care o produc. Experimentam starile in interiorul nostru, dar toate acestea au parametri externi care pot fi masurati, cum ar fi o anumita frecventa a undelor generate de sistemul nervos, insa niciunul din acesti parametri nu poate explicita ce inseamna sa fii furios sau sa fii indragostit.


        Emotiile sunt barometrul sufletului nostru si ne anunta daca totul este in regula cu noi. De oricare ar fi , ele se transmit cu foarte multa usurinta. Ele sunt cele care ne influenteaza cel mai mult modul in care reactionam, luam decizii, ne raportam la propriul sistem de valori si, nu in ultimul rand, comunicam cu cei din jurul nostru.
Desi credem adesea ca starile emotionale sunt provocate de evenimente care ne scapa de sub control, de fapt noi insine le cream; vestea buna este ca starile noastre se schimba pe parcursul zilei.
Deasemenea, starile ne influenteaza aptitudinile; cand oamenii sunt plictisiti, neatenti sau ingrijorat nu asimileaza nimic.
Adesea, credem ca directia emotiilor este dinspre interior spre exterior adica suntem fericiti in sinea noastra, zambim si zambetul devine vizibil si lumii exterioare. Cu toate acestea, s-a demonstrat ca emotiile se pot manifesta si de la exterior spre interior: schimba-ti fiziologia si iti vei schimba emotiile. :)

Cat de bine inveti depinde de starea emotionala in care te afli.
Cat de eficient actionezi depinde de starea emotionala in care te afli.

      Capacitatea de a-ti schimba dispozitia si de a alege tu insuti cum sa te simti este una din solutiile pentru a te bucura de libertate emotionala si de a duce o viata fericita. Libertatea emotionala nu inseamna ca nu vei mai trece niciodata prin stari emotionale negative, ci ca vei putea sa le percepi detasat, le vei putea controla si vei fi in stare sa aleg chiar tu reactia aferenta unor astfel de dispozitii.

       In primul rand, putem invata sa fim sinceri cu trairile noastre emotionale, sa nu le mai ascundem chiar de noi insine de cele mai multe ori,sa nu le mai evitam ci pur si simplu sa le acceptam; astfel ca, atunci cand ne gasim intro stare emotionala proasta cel mai bun lucru este sa-l acceptam ca pe o parte fireasca a existentei noastre pentru ca simplul fapt ca suntem constienti de starea in care ne aflam va incepe sa ne schimbe dispozitia.

      Emotia implica o evaluare din partea subiectului cu privire la semnificatia unui eveniment sau a unei situatii; prin emotii judecam lumea ca fiind placuta sau neplacuta, buna sau rea, etc.

      Prin urmare, alege emotiile pozitive-ele te vor ajuta sa-ti gasesti  raspunsurile la multe din intrebarile tale si orice ai avea de indeplinit, orice ai vrea sa inveti, orice obiectiv ti-ai propune, intreaba-te mai intai: "In ce stare vreau sa ma aflu pentru a putea face acest lucru mai usor?"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu